دستورالعمل جدیداستفاده از داروی کتامین در بخش اورژانس بیمارستانها
Ketamin
مترجم: دکتر امیرحسین جهانشیر ایمیل
انتخاب :دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه
dr.rahmat.sokhani@gmail.com
تغییرات دستورالعمل نسبت به نسخه 2004
o حوزه سنی تجویز کتامین در اطفال گستردهتر شده و سن 12-3 ماه را نیز شامل میشود که سن کمتری نسبت به دستورالعمل قبل است.
o اقدامات مینور دهان و حلق و ترومای سر دیگر کنترااندیکاسیون کتامین نمیباشد.
o پزشکان اورژانس باید هرجا که ممکن باشد، کتامین را وریدی تجویز کنند تا عضلانی چون بازگشت اثرات آن سریعتر بوده و تهوع کمتری خواهد داشت.
o استفاده روتین از آنتیکولینرژیک دیگر توصیه نمیشود.
o استفاده روتین از بنزودیازپین پروفیلاکتیک در کودکان دیگر توصیه نمیشود اما در بالغین شاید مفید باشد (مثلاً میدازولام با دوز mg/Kg 0.03 وریدی؛ دفعات لازم برای مفید بودن = 6)
o استفاده پروفیلاکتیک از اندانسترون شاید کمی استفراغ را کاهش دهد (دفعات لازم برای مفید بودن ≥ 9)
سایر توصیههای موجود در دستورالعمل 2011 عبارتند از:
o اندیکاسیونهای مصرف کتامین عبارت است از:
o کنترااندیکاسیونهای آن عبارتند از:
مطلق:
o برای تجویز دوز تجزیهای ( Dissociative ) کتامین در آرامبخشی ( Sedation ) دو نفر پرسنل که در مورد مشخصات منحصر به فرد کتامین آموزش دیده باشند نیاز هستند؛ مثلاً یک پرستار برای تحت نظر داشتن بیمار و یک پزشک برای انجام پروسیجر مربوطه
o کتامین تا هنگام آماده شدن پزشک برای شروع پروسیجر خود نباید تجویز شود، چون شروع حالت تجزیهای ( Dissociation ) معمولاً بسیار سریع است.
o اگر سودمندی واضحی در تلاش برای تجویز دوز تیتره وجود نداشته باشد، کتامین ابتدا به صورت یک دوز بارگیری وریدی یا عضلانی داده میشود
o اگرچه تزریق وریدی ارجح است اما تزریق عضلانی وقتی راه وریدی در دسترس نباشد یا بیمار همکاری نکند قابل استفاده است
o راه وریدی در اطفالی که تزریق عضلانی به آنها داده میشود لازم نیست اما در بالغین برای درمان واکنشهای ناخوشایند هنگام به هوش آمدن بیمار ضروری است.
o دوز بارگیری در اطفال mg/Kg 2-1.5 وریدی و در بالغین mg/Kg 1 وریدی است که برای 60-30 ثانیه داده میشود. دوزهای اضافی mg/Kg 1-0.5 نیز در صورت نیاز قابل استفاده هستند.
o برای استفاده عضلانی در اطفال، دوز بارگیری mg/Kg 5-4 است که دوز کامل یا نصف آن هر 10-5 دقیقه اگر میزان آرام بخشی کافی نبوده یا دوزهای بیشتری نیاز باشند قابل تکرار است.
o تجهیزات ساکشن، اکسیژن، BVM و تجهیزات مناسب سن بیمار برای تعبیه راه هوایی پیشرفته باید حین تجویز کتامین تا به هوش آمدن بیمار در دسترس باشد
o مراقبت دقیق راه هوایی و تنفس توسط یک مراقب بهداشتی حرفهای مجرب تا به هوش آمدن کامل بیمار ضروروی است
o عوارض جانبی شایع عبارتند از هیپرتونیسیتی و حرکات تصادفی بی هدف عضلانی
o حین به هوش آمدن ممکن است استفراغ رخ دهد (%8.4 در اطفال)؛ همچنین آژیتاسیون (خفیف در %6.3 و دارای اهمیت بالینی در %1.4موارد)
o سایر عوارض جانبی در اطفال عبارتند از بد قرار گرفتن راه هوایی که شاید نیاز به وضعیت دهی مجدد داشته باشد، لارنگواسپاسم گذرا (%0.3)، آپنه یا دپرسیون تنفسی گذرا (%0.8)، افزایش ترشح بزاق (نادر)، کلونوس، سکسکه یا راشهای کوتاه مدت غیرآلرژیک روی صورت و گردن
منبع:
Annals of Emergency Medicine, January; 2011
http://isem.ir